skip to Main Content
Adviseur glasvezel buitengebied Dalfsen en Ommen

Om zelfstandig te kunnen wonen (denk aan ouderen), thuis te werken, als grondgebonden bedrijf te kunnen opereren (denk aan de agrarische sector) of om gewoon op de bank een film te kunnen kijken: anno 2020 is snel internet noodzakelijk.

Als initiatiefnemer en voorzitter van Duurzaam Hoonhorst kwam ik in 2011 met dit onderwerp in aanraking. Op het platteland, zeker buiten de kern van het dorp Hoonhorst (gemeente Dalfsen), was snel internet nauwelijks voorhanden. Met snelheden van 2 tot 4 MB/sec moest je volstaan, een flink contrast met de landelijke ambities.

Sneller internet

Al snel werd de uitdaging duidelijk, en vanuit het programma Duurzaam Hoonhorst hebben we toen de eerste fase voor snel internet gerealiseerd. Met een vraagbundelingstraject in het dorp en het buitengebied is de snelheid in samenwerking met KPN verhoogd naar 8 tot 16 MB/sec. Dat was in 2012, toen het project werd uitgevoerd, al een hele stap voorwaarts.

KPN heeft destijds echt alles uit de kast gehaald om die snelheid verder omhoog te krijgen, maar technisch lukt dat niet. Toch werd al voorzien dat hogere snelheden voor internet in de komende jaren onmisbaar zou worden. Met de opgedane ervaring in Hoonhorst sloot ik aan bij een breder initiatief in de gemeente Dalfsen, om voor het hele buitengebied van de gemeente tot snel internet te komen. Bij voorkeur middels glasvezel.

Adviseur stichting

Zo werden de krachten gebundeld binnen Stichting Breedband Internet Buitengebied gemeente Dalfsen. In 2014 is deze stichting opgericht en ben ik adviseur/projectleider geworden. We ontdekten al snel dat we een professionele partij nodig hadden om het glasvezelnetwerk aan te leggen en dat het van belang is om volume (veel klanten) te hebben. Vandaar dat toen de samenwerking is aangegaan met soortgelijke initiatieven voor snel internet in de buitengebieden van de gemeenten Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Losser en Ommen.

Na vele plannen en presentaties in de dorpen is in samenwerking met Glasvezel Buitenaf in 2017 een succesvolle vraagbundeling tot stand gekomen. Een jaar later waren de eerste woningen en boerderijen al op glasvezel aangesloten. Begin 2019 is het project afgerond.

Ruggengraat

Al met al durf ik de stelling aan: snel internet is de ruggengraat voor een duurzame samenleving. Sinds COVID-19 zijn snelheden van 2 tot 4 MB/sec immers echt ondenkbaar geworden.

Meer weten?