skip to Main Content
Interactieve Werksessie Over Rol Van Energiecoöperaties Bij Aardgasvrije Wijken

Interactieve werksessie over rol van energiecoöperaties bij aardgasvrije wijken

Op het Kennisfestival voor Lokale Energie Initiatieven (#KLEI19) in Zwolle heb ik samen met Gertjan Brand (Stichting Pioneering) een presentatie gegeven over de rol van lokale energiecoöperaties bij aardgasvrije wijken en hoe verhoudt zich dit tot het bedrijfsleven en innovaties. Vanuit de wereldwijde problematiek met CO2 uitstoot zijn we via Parijs ingezoomd op het Nederlandse vraagstuk rond het Klimaatakkoord en de lokale RES. Hierna het praktijkvoorbeeld Berkum, de eerste wijk in Zwolle waar wordt gewerkt aan een energie neutrale wijk (lees aardgasvrij). Welke vraagstukken kom je tegen en kan een lokale coöperatie hier een rol in vervullen? Doordat zowel de overheid, de inwoners en het bedrijfsleven dit vraagstuk niet alleen kunnen oplossen ga je hier samen aan werken. Een meer-partijen vraagstuk. Gertjan ging vervolgens in hoe het bedrijfsleven kan aanhaken en gaf hierbij voorbeelden vanuit een zestal gemeenten uit de kop van Overijssel. Hoe maak je een aanbod op maat? Hierna bleek aan de hand van een viertal stellingen dat de lokale energie coöperatie wel degelijk een belangrijke rol kan vervullen.