skip to Main Content

Idee van Overijsselse salderingsregeling goed ontvangen in Steenwijk

Tijdens de meet up “duurzaamheid” van RTV Oost, in aanloop van de provinciale verkiezingen, heb ik in Steenwijk gepleit voor een “Overijsselse salderingsregeling”. Mijn voorstel is dat Overijssel de meest eenvoudige en meest aaibare duurzame regeling ooit, de zogenaamde salderingsregeling voor zonnepalen, een nieuw Overijssels elan geeft. Zonnepanelen op je eigen dak en de stroom die je zomers te veel opwekt trek je op een ander moment weer van het elektriciteitsnet. Simpeler kan het niet, iedereen snapt dat!

Nu gaat Den Haag deze simpele salderingsregeling veranderen en minder gunstig maken. Jammer, omdat je met deze regeling inwoners gemakkelijk bij de energietransitie kan betrekken. Daarom is mijn voorstel dat Overijssel zelf met de Overijsselse-salderingsregeling komt waarbij het niet uitmaakt of je de panelen op je eigen dak hebt liggen of dat de panelen op het dak van een ander worden gelegd. Denk aan daken bij boerderijen of op de dozen op de industrieterreinen. Grote winst, want inwoners worden actief betrokken bij de energietransitie, inwoners kunnen zo fors besparen op hun energierekening en met het geld dat zij overhouden hun huis te isoleren om vervolgens minder energie te verbruiken! Mijn voorstel is dat om dit te limiteren tot je eigen verbruik met een maximum van 10.000 kWh/jaar. Super interessant en het maakt niet uit of je in een koop- of huurhuis woont. Met wat creativiteit sloop je zo ook nog eens het asbest van de daken en leg je zonnepanelen terug. En zo gaan we ook nog eens minder zonnepanelen in de weilanden leggen.

Gedeputeerde Annemieke Traag van provincie Overijssel vindt het ook een interessant idee en wil er nader op studeren. Ik ben benieuwd!

Zie ook: https://www.rtvoost.nl/nieuws/307534/Meet-up-duurzaamheid-in-Steenwijk-gedeputeerde-gaat-ingebracht-idee-onderzoeken