skip to Main Content
Onze Eerste Winterse Ervaringen Met De Elektrische Warmtepomp

Onze eerste winterse ervaringen met de elektrische warmtepomp

  • blog

Vorige week waren de eerste koude dagen in Nederland. Een week lang temperaturen tot -8 graden en de liefhebbers konden de schaatsen onderbinden. Voor ons de eerste serieuze test of we het comfortabel warm konden houden in ons inmiddels aardgasvrije huis. De korte versie is: ja, dat is gelukt!

Nog 85 maanden te gaan tot 2030 

Ongeveer 100 maanden voor 2030 is een belangrijk rapport van de IPCC verschenen, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. 2030 is een belangrijk jaartal om de doelen van het Klimaatakkoord Parijs, de Klimaatwet en van het Nationale Klimaatakkoord te halen. Nederland moet dan minimaal 55% van de broeikasgassen hebben gereduceerd ten opzichte van 1990. Dat is nodig om de stijging van de temperatuur op aarde te beperken. Dit inspireerde mij om iedere maand tot 2030 een blog te gaan schrijven over de klimaatverandering en hieraan gerelateerde thema’s.

Voorbereiding naar aardgasvrij wonen

Bijna 6 jaar geleden zijn we verhuisd naar een woning in Zwolle. De woning is in 1990 gebouwd volgens de toen geldende bouwvoorschriften. De energieprestatie is met een label-B gewaardeerd. Dus wel geïsoleerd, alleen minder dan dat de norm tegenwoordig is. Ons doel was om de woning aardgasvrij te maken en dat hebben we in stappen gerealiseerd. Vloerverwarming in de woonkamer, dak deels na-geïsoleerd, elektrisch koken en het glas en de kozijnen in de hele woning vervangen door deels driedubbel glas en deels HR++ glas. Tot slot is we de ventilatie met warmteterugwinning in de woonkamer aangepast. Deze wordt op basis van de gemeten CO2 in de woonkamer aangestuurd. We hebben de vloer, de muren en een deel van het dak dus ongemoeid gelaten en niet na-geïsoleerd.

Is dat dan voldoende om met een elektrische lucht-water warmtepomp de woning te verwarmen en warm tapwater te maken?

De CV-ketel was inmiddels met 15 jaar op leeftijd en de vraag is: gaan we naar een hybride oplossing of naar een volledige elektrische oplossing? We kozen voor helemaal aardgasvrij. Best wel spannend met een woning uit 1990 die niet optimaal is geïsoleerd. Alleen we konden er over blijven praten en nog meer adviseurs over de vloer laten komen of we konden het ook gewoon doen. Wij kozen voor het laatste, we gaan het doen. Afgelopen zomer is de lucht-water warmtepomp geplaatst.

Gratis warm water?

Mogelijk een gekke tik van mij, maar iedere week noteer ik nog steeds de meterstanden. Dat doe ik al jaren. Dat geeft veel data. Wat ons direct opviel toen de CV-ketel was verwijderd, het aardgas was afgesloten en de warmtepomp was geplaatst is dat ons elektriciteitsverbruik in de zomer nagenoeg gelijk bleef. Dat verraste me, want wekelijks verbruikten we ongeveer 10 m3 aardgas voor warmtapwater. Mijn verwachting was dat het elektriciteitsverbruik met plm. 20 kWh in de zomer zou toenemen. Dat gebeurde niet. Mijn vermoeden is dat de circulatiepomp van de CV dus zo’n 20 kWh per week verbruikte. Dat verbruik zijn we kwijt nu de CV-ketel is verwijderd. We hebben daardoor als het ware ‘gratis’ warm water.

De eerste wintertest

Vorige week de eerste serieuze test. Houden we het comfortabel warm in huis? We hebben in de woonkamer wel vloerverwarming laten aanleggen, alleen in de rest van de woning hangen nog de hoog-temperatuur radiatoren. Deze radiatoren hebben we dus niet vervangen. De eerste test was prima. Nadat de stooklijn van de warmtepomp nog wat is bijgesteld bleef het comfortabel warm in het hele huis. Ook waar de radiatoren hangen. Met ongeveer 43 graden hebben we de woning verwarmd bij -8 graden. Dus hier zijn we tevreden over en toont aan dat je ook niet tot het uiterste hoeft te gaan bij een woning uit de jaren 90 voor je een elektrische warmtepomp laat installeren.

Energieverbruik

Ook daar hebben we, na jaren van noteren van de meterstanden, goed inzicht in. In een koude week verbruiken we eerder ongeveer 110 m3 om het huis te verwarmen en warmtapwater te maken. Omgerekend is dat ongeveer 1.100 kWh. Nu verbruikten we in een week 500 kWh extra aan elektriciteit. Dat kunnen we toerekenen aan het verwarmen van het huis. Dat betekent in een koude week (hele week onder het vriespunt) dat we op een zogenaamde COP van 2,0 tot 2,2 uit zijn gekomen. Dat lijkt zeer redelijk voor ons huis met bouwjaar 1990 en niet optimaal geïsoleerd.

Al met al een goede eerste ervaring in een koude week met onze warmtepomp.