skip to Main Content

Klimaatverandering afremmen: welke route kies jij?

Deze week keek ik naar de WK-voetbalwedstrijd tussen Oranje en de VS. Ik mijmerde over de vraag met welke dromen deze dames naar dit WK zijn gereisd. Leuk meedoen aan een internationaal toernooi of minimaal voor een plaats in de 8-ste finales gaan of toch gewoon de beste zijn en wereldkampioen worden. Ik dacht er aan hoe deze speelsters hier tijdens de wedstrijd mee bezig zijn. Wat is een ieders intentie, welk gedrag laat je zien en hoe draag je bij aan het grote geheel? Een mooie 1-0 voorsprong werd uit handen gegeven. Achteraf was de coach tevreden met de uitslag van 1-1.

Opeens vroeg ik mij af, mogelijk kwam dat door het grote tijdsverschil, kunnen we het afremmen van klimaatverandering ook als een wedstrijd zien? En met welke intentie speel jij mee in die wedstrijd?

Klimaatverandering is gaande en wij als mensen veroorzaken deze klimaatverandering. Daar hoeven we geen discussie over te hebben. De vraag is dus wat gaan we hier aan doen of zijn we tevreden door het er alleen over te hebben, oftewel niets doen? Dat laatste vind ik om verschillende redenen geen optie. Dus accepteren we een 1-1 gelijkspel, willen we de 8-ste finales bereiken of gaan we voor het kampioenschap?

Nog 78 maanden te gaan tot 2030

100 maanden voor 2030 is een belangrijk rapport van de IPCC verschenen, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. 2030 is een belangrijk jaartal om de doelen van het Klimaatakkoord Parijs, de Klimaatwet en van het Nationale Klimaatakkoord te halen. Nederland moet dan minimaal 55% van de broeikasgassen hebben gereduceerd ten opzichte van 1990. Dat is nodig om de stijging van de temperatuur op aarde te beperken. Dit inspireerde mij om iedere maand tot 2030 een blog te gaan schrijven over de klimaatverandering en hieraan gerelateerde thema’s.

Klimaatverandering is een feit

De 7 warmste zomers liggen precies in de afgelopen 7 jaar. 2023 voegen we ook toe aan deze records. Deze zomer zijn de hoogste temperaturen gelijktijdig gemeten in Amerika, Zuid-Europa en China. Onweersbuien met hagelstenen als golfballen. Grote bosbranden in Alaska, Siberië en Griekenland. Wetenschappers staan voor een raadsel wat betreft de hoge temperaturen in de oceanen. Het klimaat verandert. De temperatuur op aarde stijgt, het weer verandert en weersextremen nemen toe.

Niets doen heeft ook een hoog prijskaartje

Er zijn verschillende routes denkbaar om klimaatverandering af te remmen. Aan die verschillende routes hangen prijskaartjes. Niets doen lijkt voor nu goedkoop, alleen niets doen betekent dat de waterspiegel blijft stijgen en Nederland fors moet investeren om dijken te verhogen. Niets doen leidt tot nog meer migratie omdat droogtes in bijvoorbeeld Afrika leidt tot slechte oogsten en honger en dat leidt tot nog meer mensen opvangen in Europa. Ik kan nog even doorgaan waarom niets doen geen optie is.

Hoe groot moet het budget voor het klimaatplan dan zijn?

Ik zal eerlijk zijn, ik heb geen idee wat het prijskaartje voor Nederland moet zijn. Ons kabinet heeft voorlopig 28 miljard uitgetrokken voor het klimaatplan tot en met 2030. Dat is gemiddeld 3,5 miljard euro per jaar. Dat is een serieus bedrag, alleen ten opzichte van de 30 miljard euro subsidie die jaarlijks aan fossiele brandstoffen wordt uitgegeven kunnen we dit bedrag niet serieus nemen. En die fossiele brandstoffen veroorzaken klimaatverandering. Nederland subsidieert dus klimaatverandering. Vanuit dat oogpunt kan ik mij een gemakkelijke transitie voorstellen om direct met deze fossiele subsidie te stoppen en deze fossiele subsidie van 30 miljard aan te wenden voor het terugdringen van klimaatverandering. En zeker weten dat het afbouwen van deze fossiele subsidie ook leidt tot een boost aan energie besparen, meer opwek van duurzame energie en innovaties. Al met al 10x zoveel budget, veel effect en dit kan budgetneutraal in de Rijksbegroting.

Onze wedstrijd is gestart

Je kunt met verschillende intenties de klimaatwedstrijd spelen. Ook met jouw droom kun je meedoen. Met bewustwording, wilskracht, een andere mindset en ander gedrag kunnen jij en ik de wedstrijd al aantrekkelijker maken. Weet dat de wedstrijd al is gestart en weet ook dat jij opgesteld staat. Het is niet meer een keuze om al of niet mee te doen, het is wel de keuze hoe wij allemaal bijdragen. En helaas, we weten niet wat de resterende speeltijd is.

Ik draag bij door in een aardgasvrije woning te wonen, elektrisch te rijden en heb al meer dan 20 jaar niet gevlogen. Ik kies voor het afremmen van klimaatverandering en snap heel goed dat mijn route niet bij een ieder past. Jij mag jouw route bepalen. Is leuk meedoen voor jou voldoende of wil je minimaal gelijk spelen of ga je zelfs voor het afremmen van klimaatverandering? Ik ben benieuwd, wat ga jij doen?